Wie is Johannes Dollen

Mannes Johannes Dollen (Almelo, 1951)

Johannes Dollen is geboren en getogen in Twente. Naast zijn werk als zelfstandig architect en voormalig galeriehouder, schildert hij sinds 2002 als autodidact in meerdere  technieken en stijlen. Hij signeert zijn schilderijen met zijn pseudoniem Mannès J. in de rechteronderhoek. Johannes heeft lessen gevolgd bij Paul Tieke en Pieter Vierhout. Een flamboyante levensstijl heeft hij niet, noch een spraakmakend verleden. Hij heeft nog weinig geëxposeerd en heeft moeite zichzelf aan te prijzen. Johannes schildert wat zijn hart hem in geeft en hoopt dat de kijker datgene in zijn werk ontdekt wat hij zelf niet in woorden kan uitdrukken. Plezier in het schilderen staat bij hem voorop.

Zijn onderwerpen zijn over het algemeen natuur en landschap, welke zowel figuratief als geabstraheerd, in zijn “eigen” kleuren worden uitgewerkt. Impressies van landschappen, waterpartijen en boeren erven vertaalt Johannes in kleurrijke composities in acrylverf op doek.

Een lichte zweem van mystiek in combinatie met een 'losse penseelvoering'  is de grote aantrekkingskracht van zijn werk. Zijn schilderijen tonen een erg persoonlijke kleurgevoeligheid. Naast rood en geel, traditioneel gekoppeld aan energie en vitaliteit, nemen de kleuren blauw en paars een steeds belangrijker plaats bij hem in.

En er is die subtiele lichtinval. De geheimzinnige werking van het licht blijft Johannes eindeloos fascineren: schittering, glimlicht, schaduw, warmte en sfeer.

Zijn werk spreekt tot de verbeelding door sfeer, kleurenpalet en diversiteit.